Omgeving

Porlezza

In het centrum vind je leuke winkeltjes en even buiten het centrum voldoende supermarkten. Natuurlijk is er ook een echte Italiaanse ijssalon (achter een van de mooiste gevels in het dorp).

Op de bekende Italiaanse markten zoals in Porlezza op zaterdag (en in het hoogseizoen is er een kunstmarkt  ’s avonds), is het weer een feest om te kijken naar de verse groentes, kaaskramen en de relatief goedkope kleding.

Waterval Begna

Vanaf de camping gaat u links naar de stoplichten. Bij de stoplichten rechtdoor ‘de berg op’. Op een gegeven moment kunt u linksaf richting de SS Giuseppe a Anna de Begna. Probeer uw auto daar te parkeren. Achter de kerk ligt een speeltuintje. Tegenwoordig staat met bordjes duidelijk de route aangegeven naar de waterval

Gandria

Gandria is een klein pittoresk dorpje met ongeveer 200 inwoners gelegen aan het Lugano meer in Zwitserland. Het is het eerste dorpje direct na de grensovergang tussen Porlezza en Lugano en is bekend vanwege de smalle straatjes en de grote hoeveelheid trappetjes. Hierdoor is het niet toegankelijk voor auto’s maar langs de hoofdweg (de weg van Porlezza naar Lugano) is een parkeerplaats voor iedereen die Gandria wil bezoeken.

Hier kunt u ook het olijvenpad lopen, deze gethematiseerde wandelroute tussen Castagnola en Gandria die in het teken staat van de Olijfboom die in dit gebied geherintroduceerd werd door ‘de vrienden van de Olijfboom’. Of je nu wel of niet geïnteresseerd bent in Olijven, de 3500 meter lange route is voor iedereen een schitterende tocht om te lopen. In ongeveer 1,5 uur loop je de route die start in Castagnola of Gandria. Met de locale bus kun je aan het einde van de tocht gemakkelijk bij het beginpunt komen. Je kunt de gratis routebeschrijving van deze wandeling verkrijgen bij het Bureau voor Toerisme in Lugano. Tip: laat je benen even rusten en drink wat in Ristorante Antico in Gandria op het schitterende terras met uitzicht over het meer van Lugano. 

Omgeving Lugano

Omgeving Lugano

Het meer van Lugano heeft een oppervlakte van 50 km², een lengte van 35 kilometer en een maximale breedte van 3 km. Het meer is 288 meter diep. De omgeving is een schitterende bergwereld, rijk aan natuurschoon en culturele bezienswaardigheden.

Lugano

Lugano is een prachtige chique stad met mooie oude panden, luxe boetieks en volop restaurants. Men kan naast de auto, ook met de bus of boot vanuit Porlezza naar Lugano. Helaas is er tegenwoordig nog maar op 1 dag een bootverbinding vanuit Porlezza.
Het autovrije centrum en het Via Nassa zijn internationaal bekend. Parkeren kunt u vanuit Porlezza gezien, voor het centrum tegenover het zwembad aan de rechterkant. Voor navigatie: (Parcheggio) Via Campo Marzio.

Morcote

Morcote ligt 10 km ten zuiden van Lugano en wordt vanwege de mooie lange, deels uit de late middeleeuwen stammende arcades en oude patriciërshuizen ook wel de parel van het meer van Lugano genoemd. Bezienswaardigheden zijn Palazzo Paleari (16e eeuw), Torre di Mucipio (14e eeuw), het paleis Torre del Capitano, herenhuizen uit de 16e tot 18e eeuw, de kerk Santa Maria del Sasso (13e eeuw) en het monumentale kerkhof. Enkele meters bergopwaarts ligt het mooie park Parco Scherrer. Het botanische en kunstzinnige park bestaat uit 2 gebieden, een mediterrane en een Aziatische. Bereikbaar per boot of per auto.

Fox-town-outlet

Outlet aan de autostrada Lugano – Milaan, afslag Mendrisio.
Bij FoxTown zijn er 160 prestigieuze winkels, 250 grote merken tegen fabrieksprijzen, 1200 gratis parkeerplaatsen, 1 Casino, 7 bars en restaurants. Iedere dag geopend van 11.00 tot 19.00 uur.

Alt Text
Alt Text
Alt Text
Alt Text
Alt Text
Alt Text
Alt Text

De Bergen

Het sterk vertakte meer van Lugano wordt door talrijke bergen omgeven: de Monte Generoso is met zijn ca. 1700 m boven zeeniveau te hoogste berg aan het Meer van Lugano. Een tandradbaan verbindt het plaatsje aan de oever, Capolago, met de uitzichtberg. Twee kabelsporen beklimmen de huisbergen van Lugano: de Monte San Salvatore – vanaf hier leidt een fraaie bergweg naar het dorpje Carona en naar Morcote – en de Monte Bre. En een kabelbaan gaat naar het zonneterras van Serpiano, waarvandaan het UNESCO-werelderfgoed van de Monte San Giorgio goed te bereiken is. De sterk beboste berg met veel zeldzame planten is een van de belangrijkste vindplaatsen van fossielen uit een voormalige subtropische zee.

Monte Sighignola

De Monte Sighignola is een berg in de regio, gelegen tussen het Como meer en het meer van Lugano en is 1302 meter hoog. Bovenop bevindt zich een plateau vanwaar men een goed uitzicht heeft op de stad Lugano tot aan centraal Zwitserland. Mede hierom wordt Monte Sighignola ook wel het balkon of het dak van Italië genoemd. U kunt naar de top van de berg met de auto. Naast een geweldig uitzicht is er een restaurant/bar.

Monte San Salvatore

De Monte San Salvatore is 912 meter hoog en ligt lijnrecht tegenover Monte Brè. Hier zult u een kerk vinden met een dakterras met een uitzicht van 360 graden. Ook is er o.a. een speeltuintje, restaurant, zelf-service restaurant, wandelpaden en een museum.
Monte San Salvatore is gemakkelijk bereikbaar per bergtreintje. Het dalstation van dit treintje ligt op slechts 5 minuten van het Lugano-Paradiso treinstation en ook is er een parkeerplaats aan de voorzijde van het station. De treintjes rijden elk half uur vanaf maart tot november. De laatste bergtrein naar het dal vertrekt om 23.00 uur. Voor de sportievelingen is Monte San Salvatore ook te voet bereikbaar vanaf de wijk Paradiso in Lugano. www.montesansalvatore.ch

 

Monte Brè

Dit ligt vlak voor Lugano. De Monte Brè is 785 meter hoog. U kunt met een treintje stijl omhoog om de top te bereiken om van een mooi uitzicht te genieten. Hier zult u o.a. een restaurant, wandel- en mountainbikeroutes vinden. www.montebre.ch

 

Monte Generoso

De Monte Generoso is 1704 meter hoog en zegt het mooiste 360 graden uitzicht van Ticino te hebben. Met het treintje kunt u de top van de berg bereiken. Wanneer het helder is kunt u 3 meren zien (Lago di Lugano, Lago di Como en Lago Maggiore). De reist duur 40 minuten. De berg heeft o.a.:
Wandelroutes
Mountainbike routes met verhuur van mountainbikes en toebehoren
Paragliding
Grot (elke vrijdag-zaterdag-zondag van juni tot september is het mogelijk onder begeleiding de grot te bezichtigen tussen 0,00 tot 16.00 uur). www.montegeneroso.ch

Monte Tamaro

De Monte Tamaro is een ‘sportieve berg’. U gaat omhoog via een kabelbaan.
Deze berg is 1962 m hoog. Vanuit Rivera gaat de kabelbaan naar AlpeFoppa op 1530 m hoogte. De telecom-antenne staat ruim 300 m hoger, de eigenlijke top van de Tamaro ligt 432 m hoger.
Men kan er o.a. mountainbiken, paragliden, er is een zomerrodelbaan (800 meter lang), grote kinderspeeltuin, adventure-kabelpark. Verder zijn er een restaurant en snackbar en de kerk Santa Maria degleAngeli. www.montetamaro.ch

Omgeving Comomeer

Het Comomeer is het diepste meer van Italië. Op het diepste punt is het meer 410 meter diep!

Het Comomeer is het op twee na grootste Italiaanse alpenmeer en is vernoemd naar Como, de grootste stad aan het meer. In het noorden van het meer vind je de hoogste berg: de Monte Legnone (2609 m). Het meer heeft een maximale lengte van 46 km en een maximale breedte van 4,3 km. De grootste watertoevoer is de rivier de Adda, die in het noorden van het meer binnenstroomt.

Een boottocht over het Comomeer is een niet te missen avontuur. Het is een komen en gaan van boten over het meer en dus goed te doen als toerist zijnde. Zo kunt u de autoferry of de passagiersveerboot pakken, maar ook de sneldienst tussen bijvoorbeeld Como en Colico. Er zijn vele verbindingen mogelijk per boot. U zult nooit lang hoeven te wachten op de boot naar de bekende plaatsen, zoals Lecco, Bellagio, Menaggio, Varenna, Bellano, Gravedona, Dongo, Domaso en Cadenabbio.

Bijna elk dorp heeft hiervoor een opstappunt. (Bij het opstappunt in Menaggio staan alle vaarroutes aangegeven).

 

Como

In de oude stadskern (centrostorico) liggen de straten gerangschikt als op een schaakbord.
De haaks op elkaar staande straten doen herinneren aan de Romeinse tijd. Het statige plein Piazze del Duomo is echt historisch. 48 km
De belangrijkste middeleeuwse monumenten zijn te vinden in de Piazza del Duomo, in het hart van het oude stadscentrum. Op het plein vindt u onder meer de Broleto, het voormalig stadhuis dat dateert uit 1215 en dat uitgevoerd is in grijs, rood en wit marmer. Rechts van de Broleto staat de Duoma (kathedraal van Como). Deze gotisch-renaisancistische (1906) kathedraal behoort tot de belangrijkste kerkelijke gebouwen in Noord Italië. In de kerk vindt u kostbare kunstschatten, schilderijen en wandtapijten.
Vanaf het Piaza del Duomo is het niet ver lopen naar de Lungo Laria. Deze fraaie levendige en langs het meer gelegen promenade nodigt uit tot flaneren.
Ter hoogte van Piaza Cacoun, de ontmoetingsplaats van Como, leggen de veerboten en cruiseschepen aan.

Bellagio

Bellagio is een typisch romantisch Italiaans plaatsje, met zeer mooie smalle winkelstraatjes gelegen aan het Comomeer. Het uitzicht over het meer is fantastisch. Het heeft een mooie boulevard en een botanisch park. Echt een aanrader. 12 km, verder met de boot.

Varenna

Schilderachtig plaatsje aan het Comomeer met veel mooie nauwe steegjes, winkels, trappen en een oude vissershaven. Met de boot via Menaggio 12 km, linksom om via het Comomeer 65 km. Kleine maar zeer sfeervolle haven. Vanaf de oude burcht van Vezio is een prachtig panorama te bewonderen over het Comomeer.
Villa Monastero Monico is omgeven door een schitterende tuin.

Menaggio

Een van de populairste plaatsen aan het Comomeer is Menaggio. Naast de centrale ligging door een verbinding met Como, Lugano en het Noorden van het Comomeer, heeft het dorp een prachtige boulevard en vele gezellige terrasjes. Het oude dorpscentrum ligt wat hoger gelegen en kenmerkt zich door de kleine steegjes.

Op de hoogvlaktes van het stadsdeel Loveno bevindt zich één van de mooiste villa’s van het Comomeer. Villa Mylius Vigoni, omringd door een schitterende Engelse tuin. Van Loveno kun je verder omhoog naar Plesio en wandel dan naar de berghut van Menaggio op 1400 meter. Het landschap is werkelijk adembenemend mooi en je hebt er een schitterend uitzicht op het meer.

 

Villa Carlotta (Tremezzo)

Villa Carlotta heeft haar naam te danken een haar laatste eigenaresse, Prinses Charlotta, die de villa in 1843 van haar moeder Prinses Marianna van Nassau heeft gekregen als huwelijkscadeau.
De Villa is gebouwd aan het eind van de 17e eeuw en is bekend vanwege de prachtig aangelegde tuinen. De tuinen kunt u bezichtigen samen met de villa wat tegenwoordig een museum is.

Livigno

Wil je profiteren van lage prijzen, buiten de speciale uitverkopen om, dan is Livigno een leuk bergdorp om te winkelen. In dit dorp kun je namelijk belastingvrij aankopen doen. Livigno is ongeveer 2 uur rijden vanaf het Comomeer.

Alt Text
Alt Text
Alt Text
Alt Text
Alt Text
Alt Text
Alt Text
Alt Text
Alt Text
Alt Text

Overig

Luino

De grootste markt van Italië. Iedere woensdag met 400 kramen aan het Lago Maggiore. Openingstijden 7 – 19 uur. U kunt beter er vroeg naar toe gaan want als u laat komt is parkeren een groot probleem. 40 km vanaf de camping

Valle Verzasca

De valle Verzasca is een vallei die zich ten noorden van het Lago Maggiore bevindt, vlakbij Locarno, met dieptes tot wel 2500 meter en een lengte van 25 kilometer. De meest bekende zwem- en zonplek van de vallei is dichtbij de brug Ponte dei Salti. Voor meer informatie: www.verzasca.net.

Van april tot oktober is het mogelijk om samen met het Canyoning Outdoor team de mooiste plekjes van de vallei te ontdekken. Voor meer informatie: www.indepthoutthere.com

Ook is het mogelijk om in de zomer een bungeejump te maken vanaf de stuwdam. De hoogte is 220 meter en daarmee de twee na hoogste sprong van de wereld!
Voor meer informatie: www.trekking.ch.  Van tevoren reserveren wordt aangeraden.

Milaan

De belangrijkste stad van Noord Italië en de tweede stad van Italië. Tevens de hoofdstad van Lombardije en de Provincie Milaan.
Milaan is het Mekka voor mode en design. De meest besproken bezienswaardigheid is het historisch centrum met de Dom van Milaan en het beroemde voetbalstadion San Siro. Verder staat er in Milaan een van ’s werelds grootste Gotische kathedralen, namelijk de Kerk Santa Maria degli Angioli. In deze rond 1500 gebouwde vroegere kloosterkerk vindt men de mooiste fresco’s van de meesters van de Renaissance.

De Kathedraal San Lorenzo, opmerkelijk gebouw boven de oude binnenstad met een gevel in Lombardische renaissancestijl, binnen tal van fresco’s en een waardevolle barokke inrichting.

Ook bezit Milaan het beroemde schilderij ‘Het laatste avondmaal’ van Leonardo Da Vinci.

Bellinzona(CH)

De stad ligt ten oosten van de rivier de Ticino die het kanton zijn naam heeft gegeven. De stad Bellinzona is een verkeerscentrum van waaruit de Alpenpassen Sankt Gotthard, Lukmanier, San Bernandino en Nufenen kunnen worden bereikt.

De 3 kastelen, stadsmuur en binnenstad vormen samen één van de elf Zwitserse werelderfgoederen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het werelderfgoed van Bellinzona bestaat uit een aantal versterkingen rondom de burcht van Castelgrande, die op een rots staat en uitkijkt over de hele vallei van de rivier Ticino. Castelgrande is gebouwd in de 10e edeuw en is het grootste van de 3 kastelen. Er zijn 2 markante torens in het kasteel, de witte en de zwarte toren. Vanuit het kasteel lopen versterkte muren ter bescherming van de binnenstad.

Het 2e kasteel, Montebello, is opgenomen in de verdedigongsmuur. Deze vesting stamt uit het einde van de 13e eeuw met uitbreidingen in het midden van de 14e eeuw en aan het einde van de 15e eeuw. De verdedigingsmuur is rond 1480 gebouwd en daarvan staat nog ongeveer 2/3 deel overeind.

De 3e burcht, Sasso Corbaro, ligt op een rots ten zsuidoosten van de andere versterkingen. Ze is gebouwd aan het einde van de 15e eeuw.

In tegenstelling tot andere vergelijkbare monumenten in Europa zijn de kastelen van Bellinzona bijna volledig in originele staat gebleven, doordat kanton Ticino deel is geworden van het Zwitsers Eedgenootschap en sindsdien slechts vrede heeft gekend. Daardoor was uitbreiding of verbouwing van de muur ter bescherming van de stad niet meer nodig.

Bergamo

Een der oudste steden van Lombardije, een van de mooiste steden van Italië. Er is een benedenstad en een bovenstad, deze laatste is volledig ommuurd en geeft een indrukwekkend beeld van een middeleeuwse stad. 136 km. Binnendoor 109 km. (binnendoor zonder tolweg)

Voor de kinderen

Swiss Miniatur Melide

Op 23 kilometer van Porlezza ligt in Melide het ‘SwissminiaturMelide’. Met ruim 120 modellen, 25 keer verkleind en op 14.000 m2 toont het de meest schilderachtige punten van Zwitserland; de steden, dorpen, monumenten en vervoermiddelen.
Geopend van 09.00-18.00 uur, half maart tot eind oktober.

Cannobio

Grote speeltuin in Cannobio aan het Lago Maggiore. Een van de attracties is een schaatsbaan. Bij slecht weer kan er onder 2 grote overkappingen gespeeld worden. Er zijn stalletjes met versnaperingen en het park is de hele week open, in de zomer ook ’s avonds.

Chiranna

Groot openbaar park met een miniatuur spoorweg in Shiranna aan het meer van di Varese (tussen Lago di Laguno en Lago Maggiore). Vlakbij is een (gratis) zwembad.

Magliaso

In Magliaso vlakbij Ponte Tresa ligt de dierentuin ‘Zoo al Maglio’. Deze dierentuin met ± 100 dieren is speciaal geschikt voor kinderen omdat alle dieren geaaid en gevoerd kunnen worden. www.zooalmaglio.ch

Capriate

Attractiepark in Capriate (12 km van Bergamo)  van 200.000 m². Een van de attracties is ‘Minitalia’ een reproductie in het klein van de 170 beroemdste bezienswaardigheden van Italië, 13 bergruggen, 8 meren en rivieren. Tevens een miniatuur spoorbaan, een groot rad en nog veel meer. Zonder tolweg 100 km. SS340 en SS342

Chocolademuseum

In de traditierijke chocoladefabriek Chocolat Alprose bevindt zich een interessant museum dat inzicht geeft in de wereld van de chocolade, vanaf het eerste begin tot nu.

Alt Text

Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

CONTACT